Eftermiddagstur på isen

Idag kunde jag inte hålla igen fiskesuget så jag bestämde mig för att ta en liten pimpeltur på eftermiddagen för att stilla behovet en aning.

Klockan var runt 16.00 när jag väl kom ut och jag traskade snabbt iväg till samma ställe som jag och Elin fiskade på i helgen. Borrade snabbt upp ett gammalt hål och ner med en vertikalpirk, känning direkt men inget som ville följa med upp. Upp med pirken och kolla maggoten innan den åkte ner igen, och snart nog satt det en abborre på..

Det var inte vilken abborre som helst heller..

Utan dagens enda!

Men det är så det kan gå och jag var inte ute mer än 2 timmar så.. Plus att det var fullmåne vilket kan vara en anledning till det dåliga fisket.

Dock fick jag kalla händer också :-)

Fisketips för några utav Sveriges vanligaste arter

Gädda
Olika metoder för att fånga gädda på kan vara :
Spinnfiske med wobbler,skeddrag,spinnare eller med jigg.
Botten-/Flötmete med antingen dött eller levande agn bestående av tex mört eller brax.
Trolling, du drar ett drag efter en båt i rörelse och kan fiska av stora sjöområden.
Flugfiske efter gädda har även blivit alltmer populärt på senaste tiden och med en liten kraftigare utrustning och stora glittriga flugor så fixar du gäddan även med flugutrustning!

Gös
Om du vill fånga en gös rekomenderas det att du har tillgång till en båt, men har du turen kan du även lyckas fånga dom ifrån land, några sätt du kan gå till väga på är:
Trolling,du drar ett drag efter en båt i rörelse och kan fiska av stora sjöområden.
Vertikaljiggning, du rör sig sakta,sakta framåt i en båt samtidigt som du håller en jigg helt stilla ett par centimenter över botten. Väldigt effektivt när du fått in tekniken!
Botten-/Flötmete med antingen dött eller levande agn bestående av tex mört eller brax.

Abborre
En av de vanligaste fiskarna i Svenska vatten. För att kroka en abborre utan märkvärd storlek behövs det inte något mer än ett metspö och mask, men om du vill få upp dom till lite gröve storlekar kan dessa tekniker funka bra:
Spinnfiske med wobbler,eller spinnare.
Jiggning, som nog är en utav de effektivaste metoderna för abborre. Det gör du på så sätt att du studsar en jigg framåt över botten genom att lyfta spötoppen och sedan veva in löslinan medans du sänker spöt och låter jiggen sjunka till botten igen. Upprepa detta tills du antingen vevat in eller fått napp!

Mört
Även detta är en av de vanligaste fiskarna i Svenska vatten. Fångas till största delen enbart på mete, och då med vanligt metspö eller på botten-/flötmete med en haspel/spinnutrustning.

Brax
Ytterligare en av de vanligaste fiskarna i Svenska vatten. Fångas precis som mörten med hjälp utav ett vanligt metspö eller en haspel/spinnutrustning och botte-/flötmete.

Pimpeltur med älsklingen!

Ja idag var det äntligen dags att ta med flickan min ut på en pimpeltur.. Vi hade förberett en väska med diverse goda saker i som kunde avnjutas under dagen för att det skulle bli så trevligt som möjligt!


Väckerklockan ringde redan vid halv 7 i morse för att vi skulle hinna fixa iordning diverse saker så att vi kunde komma ut runt soluppgången vid 08.00 snåret~
Det visade sig vara väldigt dimmigt ute idag och sikten var inte allt för lång ute på sjön.. Men vi hittade i vilket fall fram till platsen där vi (Hampus) hade planerat att vi skulle fiska för dagen.


Väl på plats och med dom första hålen borrade så fick Hampus napp precis efter nedsläppet av vertical pirken, och det visade sig vara en fjuttig liten abborre.


Kort därefter drog Hampus upp ytterliggare en tusenbroder och sedan var det inte mycket till liv längre, så vi bestämde oss för att röra oss ut mot djupare vatten.
Detta resulterade i att Hampus fick en till tusenbroder men som även satte resultatmätaren till 3-0 åt honom !

Sedan var det hålbyte igen och efter en stund så fick även Elin sin första fisk,vilket även vart dagens största!

Lyckan lyser hos fiskaren med dagens första och största abborre :)

Nedsläppet efter fick hon ännu en abborre och hade där med kviterat till 3-2 i antal fångade fiskar.
Men snart nog fångade Hampus en till som vart dagens sista och där med vart slutresultatet 4-2 till Hampus!

En lyckad fisketur med älsklingen vart det i alla fall och nu väntar vi bara på ett bra tillfälle för nästa tur tillsammans :)

Årets första fisketur!

Som rubriken säger så var jag ute och fiskade för första gången i år idag. Närmare bestämt så pimplade jag.

Jag och min flickvän hade kommit fram till att vi skulle ut och pimpla någon helg då det vart bra väder och bra is, och nu till helgen så kommer det att vara det så idag var jag tvungen att åka ut och smygträna lite inför helgen !

Innan jag kunde komma ut och fiska så var jag tvungen att ta mig till stan och den lokala fiskeaffären för att införskaffa isdubbar samt maggots.. Isdubbar är ett måste vid isfiske och jag rekomenderar alla att införskaffa ett par. Det är en billig livförsäkring ifall olyckan skulle vara framme. Så snåla f*n inte på ca 100 kr bara för ni tror att det inte ska hända er!

Väl nere vid sjön så var det ca 1 minus, mulet och ganska vindstilla.


Efter en stundsborrande med min slöa isborr så hade jag äntligen ett hål och jag hade snart min balanspirk nere i vattnet och efter ett par minuter hade jag även årets första abborre!

Även om den visade sig vara krokad så var det ju i alla fall årets första :D

Efter ett hålbyte och efter att ha gjort balanspirken ännu smaskigare med ett abborreöga och en maggot så satt snart årets andra abborre också.


Efter några ytterliggare förflyttningar och byte till en vertikalpirk så satt även abborre 3 och 4 !



Efter detta så nöjde jag mig och väntar nu tills helgen då min älskling kommer och jag får ta med henne ut på en pimpeltur med lite grillad korv och varm choklad! :)


Skitfiske på er alla!
Hampus

RSS 2.0